piątek, 19 sierpnia 2016

Śliwkowe ciasto w polewie czekoladowej.

Czołem! :)

Ostatnio same poważne tematy tutaj, więc pomyślałam, że może czas na jakiś przepis dla osłodzenia? :) Powoli zaczyna się sezon na śliwki i aż żal przejść obok nich obojętnie. U mnie na pierwszy ogień wleciał omlecior na śniadanie i jeszcze tego samego dnia musiałam pomyśleć o czymś z piekarnika. Trochę kombinacji, dobór odpowiednich produktów i mamy pyszne ciacho śliwkowe na mące z cieciorki w polewie czekoladowej. Brzmi pysznie? Jeszcze lepiej smakuje! :)
Koniecznie wypróbujcie- na śniadanie, do kawki, na posiłek poza domem, na deser, a nawet na posiłek po treningu- spisuje się na 5+! :>




Składniki na porcję ze zdjęcia:
  • 50g mąki z cieciorki (u mnie PureRein)
  • 30g płatków owsianych
  • 3 jaja
  • garść śliwek (wyszło ok. 90g)
  • słonecznik ok. 20g
  • 30g odżywki białkowej waniliowej (20g do ciasta, 10g do polewy- można pominąć)
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżka ksylitolu
  • odrobina proszku do pieczenia




1. Do miski wrzucamy: mąkę, płatki, odżywkę, proszek do pieczenia, ksylitol, 2 jaja + białko (żółtko zostaje do polewy) i wszystko dokładnie mieszamy.




2. Do powstałej masy dorzucamy pokrojone śliwki i ponownie całość mieszamy.



3. Ciasto przelewamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam olej w spray'u) i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na ok. 200 stopni



4. W tym czasie przygotowujemy naszą polewę- żółtko jaja mieszamy z kakao oraz odżywką.



5. Po ok. 20 minutach wyciągamy nasze zarumienione ciasto, zalewamy polewą i wrzucamy do piekarnika na kolejne 10 minut.




6. I teraz najtrudniejsza część- wyciągamy ciacho z piekarnika i czekamy aż ostygnie- dopiero później jemy! :D





SMACZNEGO! :)

Jak ktoś wypróbuje koniecznie dajcie znać czy i Wasze kubki smakowe oszalały na jego punkcie :) 

Kalorie i makroskładniki porcji ze zdjęcia:
837kcal, 77,5w, 33t, 58b

1 komentarz: