poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Delikatne bananowo-twarogowe ciacho z piekarnika.


Przyznam się, że ostatnio bardzo się rozleniwiłam i zazwyczaj jak miałam ochotę na jakąś przekąskę, to kończyłam w sklepie na dziale ze słodyczami. Całe szczęście, że po tygodniu miałam już dosyć i zatęskniłam za swoimi wypiekami, więc wracam dziś z nowym przepisem na pyszne ciasto twarogowo-bananowe.



Składniki na porcję ze zdjęcia:
  • 250g twarogu chudego
  • 100g banana
  • 50g mąki gryczanej
  • 1 jajo
  • 10g wiórek kokosowych
  • słodzik (ja dałam 5 tabletek)
Wszystkie składniki miksujemy i przekładamy do natłuszczonego (ja użyłam PAMu) naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach.

Kalorie i makroskładniki porcji ze zdjęcia:
586kcal, 63w, 56b, 12t

Dużym plusem jest fakt, że ciasto ma delikatną konsystencję, jednak spokojnie można je pokroić na kawałki, spakować do pudełka i zabrać ze sobą. Idealnie nada się w podróż, do szkoły czy pracy, ale również jako śniadanie czy przekąska do kawy. :)




6 komentarzy:

  1. Czy zamiast słodzika mogę dodać syrop z agawy? Jak tak to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak, ale niestety ilości nie jestem w stanie podać, ponieważ nie używam i nie wiem, jaka byłaby optymalna, więc polecam dobrać indywidualnie :)

      Usuń
  2. To jest porcja na raz? myslisz, że jak użyje twarogu emilki 0% tłuszczu bo akurat taki mam to uda sie?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wychodzi z tego jedna większa porcja :) myślę, że jak najbardziej możesz użyć emilki ;D

      Usuń
  3. Ciasto wyszło genialne :D uzależniłam się od tego smaku. Zdecydowanie mój śniadaniowy faworyt, dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń