Przyznam się, że ostatnio bardzo się rozleniwiłam i zazwyczaj jak miałam ochotę na jakąś przekąskę, to kończyłam w sklepie na dziale ze słodyczami. Całe szczęście, że po tygodniu miałam już dosyć i zatęskniłam za swoimi wypiekami, więc wracam dziś z nowym przepisem na pyszne ciasto twarogowo-bananowe.
Składniki na porcję ze zdjęcia:
- 250g twarogu chudego
- 100g banana
- 50g mąki gryczanej
- 1 jajo
- 10g wiórek kokosowych
- słodzik (ja dałam 5 tabletek)
Wszystkie składniki miksujemy i przekładamy do natłuszczonego (ja użyłam PAMu) naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach.
Kalorie i makroskładniki porcji ze zdjęcia:
586kcal, 63w, 56b, 12t
Dużym plusem jest fakt, że ciasto ma delikatną konsystencję, jednak spokojnie można je pokroić na kawałki, spakować do pudełka i zabrać ze sobą. Idealnie nada się w podróż, do szkoły czy pracy, ale również jako śniadanie czy przekąska do kawy. :)
Czy zamiast słodzika mogę dodać syrop z agawy? Jak tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak, ale niestety ilości nie jestem w stanie podać, ponieważ nie używam i nie wiem, jaka byłaby optymalna, więc polecam dobrać indywidualnie :)
UsuńTo jest porcja na raz? myslisz, że jak użyje twarogu emilki 0% tłuszczu bo akurat taki mam to uda sie?:D
OdpowiedzUsuńtak, wychodzi z tego jedna większa porcja :) myślę, że jak najbardziej możesz użyć emilki ;D
UsuńCiasto wyszło genialne :D uzależniłam się od tego smaku. Zdecydowanie mój śniadaniowy faworyt, dziękuję za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę! :>
Usuń