sobota, 21 listopada 2015

Ciacho czekoladowo-waniliowe a'la zebra.

Tym razem czas na coś słodkiego. Bardzo dużo wiadomości, które dostaję poruszają tematy dotyczące tego, jak najlepiej radzić sobie z napadami na słodkości, co wybierać zamiast nich i czy mam pomysły na jakieś zamienniki. Ostatnio udało mi się wykombinować zdrowszą alternatywę dla jednego z najpyszniejszych ciast- zebry. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, przekąska w szkole/pracy/podróży czy deser do popołudniowej kawy. :)



Składniki na porcję ze zdjęcia:

-masa czekoladowa
  • 2 jaja
  • 30g płatków owsianych (u mnie górskie)
  • 30g mąki gryczanej
  • 20g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • duża łyżka ciemnego kakao
  • słodzik 

-masa waniliowa
  • pół budyniu waniliowego bez cukru (u mnie firmy Celiko)
  • słodzik 

Przygotowujemy masę waniliową według przepisu na opakowaniu, ale wszystkiego dajemy o połowę mniej. Następnie wszystkie produkty masy czekoladowej dokładnie miksujemy. Połowę masy czekoladowej wlewamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego lub wyłożonego papierem do pieczenia. W następnej kolejności idzie masa waniliowa i na nią ponownie czekoladowa. Pieczemy w 180 stopniach 40-50 minut i gotowe.

Można sobie kombinować dodając ulubione dodatki np. wiórki kokosowe, orzechy czy owoce według własnych upodobań. Polecam wszystkim miłośnikom domowych ciast, ale takich w zdrowszej wersji. :)

2 komentarze:

  1. Aguś możesz podawać BTW ?
    bo to zawsze były przydatne informacje

    jka tylko będę w domu rodzinnym wypróbuje przepis, bo niestety u siebie nie mam piekarnika : (

    cieszę się że powróciłaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, żaden problem kochana! :) Od następnego przepisu wszystko będzie po staremu, a jeśli chodzi o ten: 445kcal, 13,5t, 65w, 35b :)
      Mam nadzieję, że będzie smakować. Dziękuję :>

      Usuń