Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku.
Składniki na porcję ze zdjęcia:
- 450g mrożonej dynii
- 100g mąki gryczanej
- 30g WPC (u mnie smak wanilia-orzech laskowy od KFD, polecam! :D)
- słodzik wg. uznania
- 2 jaja
- 10g ciemnego kakao
- 10g wiórek kokosowych
- 20g masła orzechowego
1. Blendujemy dynię na gładką masę ze słodzikiem:
2. Dodajemy do masy mąkę i wpc:
3. Całość miksujemy:
4. Dodajemy wcześniej ubite białka jaj:
5. Ciasto przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut w 190. stopniach:
6. W tym czasie przygotowujemy polewę- żółtka jaj, kakao, wiórki kokosowe, masło orzechowe oraz słodzik:
Po upływie 40. minut wyjmujemy ciacho, wylewamy polewę i wstawiamy do piekarnika ponownie na 10 minut.
Po ostygnięciu, ciacho jest gotowe do podania z ulubionymi dodatkami :)
U mnie były to truskawki (wiem, wiem- sama chemia, ale nie mogłam się oprzeć :D)
Kalorie i makroskładniki na 100g ciasta:
141 kcal, 5g tłuszczu, 14g węglowodanów, 9g białka
Porcja podana z truskawkami wynosi 120g, więc można przyjąć 60g na kawałek :)
POLECAM! :>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz