czwartek, 11 lutego 2016

Ciasto z dyni w czekoladowo-orzechowo-kokosowej polewie.

Dzisiaj w końcu przyszedł czas na obiecane ciacho. :) Pierwszy raz eksperymentowałam z dynią, trochę obawiałam się, co z tego wyjdzie, ale jak zwykle wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Wypiek nadaje się jako przekąska do kawy/herbaty, ale jak najbardziej można zapakować do pudełka na II śniadanie czy inny posiłek poza domem. :>

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku.

Składniki na porcję ze zdjęcia:
  • 450g mrożonej dynii
  • 100g mąki gryczanej
  • 30g WPC (u mnie smak wanilia-orzech laskowy od KFD, polecam! :D)
  • słodzik wg. uznania
  • 2 jaja
  • 10g ciemnego kakao
  • 10g wiórek kokosowych
  • 20g masła orzechowego 



1. Blendujemy dynię na gładką masę ze słodzikiem:


2. Dodajemy do masy mąkę i wpc:

3. Całość miksujemy:

4. Dodajemy wcześniej ubite białka jaj:

5. Ciasto przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut w 190. stopniach:

6. W tym czasie przygotowujemy polewę- żółtka jaj, kakao, wiórki kokosowe, masło orzechowe oraz słodzik:

Po upływie 40. minut wyjmujemy ciacho, wylewamy polewę i wstawiamy do piekarnika ponownie na 10 minut.






Po ostygnięciu, ciacho jest gotowe do podania z ulubionymi dodatkami :)
U mnie były to truskawki (wiem, wiem- sama chemia, ale nie mogłam się oprzeć :D)

Kalorie i makroskładniki na 100g ciasta:
141 kcal, 5g tłuszczu, 14g węglowodanów, 9g białka

Porcja podana z truskawkami wynosi 120g, więc można przyjąć 60g na kawałek :)

POLECAM! :>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz