wtorek, 19 maja 2015

Krem jaglano-bananowy à la budyń.


Dziś w mojej kuchni swój debiut miały płatki jaglane i spisały się na medal, więc muszę podzielić się z Wami tym prostym przepisem na pyszny krem jaglano-bananowy, idealnie przypominający budyń.

Gramatura może oczywiście się zmieniać w zależności od waszego zapotrzebowania- ja do swojej porcji widocznej na zdjęciach użyłam: 
  • 50g płatków jaglanych
  • 200ml wody
  • 70g banana
  • 20g WPC (smak biała czekolada)
  • 10g słonecznika
  • 10g wiórek kokosowych
  • 2 tabletki słodzika
Makro i kalorie jednej porcji:
15t, 57w, 26b, 472kcal

Przygotowanie banalnie proste i szybkie, czyli idealne na poranki. :)
Do ugotowanych płatków dodajemy banana z białkiem i wszystko blendujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować płatków jaglanych i żałuję, że dopiero teraz po nie sięgnęłam. Na pewno jeszcze nie raz będę z nimi kombinować, bo smak mnie naprawdę zaskoczył, więc czekajcie na kolejne odsłony! :)






5 komentarzy:

  1. Mogłabys podawać przy okazji( jeśli to nie problem) ile to ma kalorii, bialka, węgli i tłuszczy??? Z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, żaden problem, tutaj już dodałam! :)

      Usuń
    2. Super, dziekuje bardzo

      Usuń
  2. Tez uwielbiam płatki jaglane. W sumie nie jadlam ich wcześniej od momentu kiedy przyjechalam na weekend do domu, otworzylam szafke a tam one. Nagle mnie olśniło, że coś takiego istnieje :D. Dobre są też do owsianki, ja często dodaje połowe porcji płatków owsianych a połowe jaglanych.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej! to musi być pyszne! Lecę po płatki jaglane :D

    OdpowiedzUsuń